• Suomi
  • English
  • Русский

Dokumenttielokuvasarjan viimeinen osa Salpalinja-museolla 30.10.2016

Ihminen sodassa -elokuvaesitykset Salpalinja-museolla

Miehikkälän Salpalinja-museo järjestää lokakuussa neljän dokumenttielokuvan laajuisen Ihminen sodassa -elokuvasarjan. Elokuvat käsittelevät eri tavoin yksilön ‒ niin sotilaan, rintamalotan kuin kotirintamankin ‒ kokemuksia Suomen talvi- ja jatkosodan ajoista. Yksilöiden tarinat tuovat esiin miten ihminen on henkisesti selvinnyt sodasta sota-aikana ja sen jälkeen sekä miten sota on vaikuttanut seuraaviin sukupolviin.

Elokuvasarjan aloittaa 16.10. Ari Matikaisen ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti Sota ja mielenrauha vuodelta 2016. Se tutkii Suomen sodista selviämistä, sodan vaikutusta ihmismieleen ja koko kansakunnan mentaliteettiin. Peloista ja traumoista ei sopinut heti sotien jälkeen puhua, eikä oikein myöhemminkään. Kuinka monta sukupolvea mielten haavojen parantamiseen tarvitaan? Elokuva koostuu rintaman ja kodin välillä lähetetyistä kirjeistä sekä päiväkirjamerkinnöistä. Yksityiset kokemukset yhdistyvät taidokkaasti koko kansankunnan historiaan, kun dokumenttia varten haastatellut asiantuntijat avaavat sotaa sekä ihmismielen saloja.

Elokuvan esittely ja traileri löytyvät täältä. Voit myös lukea arvostelun elokuvasta täältä.

 

Seuraavana sunnuntaina nähtävä Rintamalotta kertoo lahtelaisesta lotasta Elsa Vanhalasta. Dokumentissa Elsa kertoo vaiheistaan muonituslottana viime sotien aikana sekä kuinka hänestä tuli Eldankajärven jää-laulun esikuvana toiminut lotta Lunkreeni. Vanhalalla oli erityinen side Kaakonkulmalle, sillä välirauhan vuosina hän työskenteli muonituslottana Salpalinjan rakennustyömaalla Virolahdella. Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Keijo Skippari esittelee elokuvan. Rintamalotta on elokuussa palkittu kultaisella mitalilla UNICA -elokuvafestivaalilla Romaniassa.

Lue elokuvasta kirjoitettuja artikkeleita: Uusi Lahti, Etelä-Suomen sanomat, Filmaaja, Uutislähde.

 

Lokakuun viimeisenä sunnuntaina nähdään kaksi lyhyttä dokumentaarista elokuvaa. Uni sodasta on vuonna 2015 valmistunut elokuva, joka käsittelee elävien ja menneiden ihmisten unien kautta sodan kokemusmaailmaa. Yhä 70 vuoden jälkeenkin veteraanit näkevät unia menneisyydestään. Elokuva pohjautuu toisen maailmansodan kokeneiden suomalaisten henkilöiden haastatteluihin ja arkistolöytöihin. Restauroitua arkistofilmimateriaalia ei ole keskeisimmiltä osin aikaisemmin esitetty yleisölle. Elokuvaa on pieneltä osin kuvattu myös Miehikkälässä. Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Juhani Haukka saapuu paikalle kertomaan elokuvasta.

Lisätietoja elokuvasta löytyy täältä. Katso elokuvan traileri täältä.

 

Kalevala 2.0 on dokumentaarinen kertomus siitä, kuinka sukupolvien välillä todellisuus muuttuu tarinoiksi tai unohtuu. Videoteoksen ääninauhalla nuoret aikuiset, kolmannen polven Karjalan siirtolaiset, keskustelevat siitä, millaista elämä oli ennen Karjalassa, millaista oli evakkoon lähtö, miten sopeuduttiin uudelle asuinpaikkakunnalle ja miten vähän he oikeastaan tietävät kaikesta tästä. Teos on kuvattu kolmiulotteisissa paperikollaaseissa, jotka on rakennettu vanhoista kuvista. Kalevala 2.0 -teoksen tarinat on koottu haastattelemalla kolmannen polven Karjalan siirtolaisia.

Lisätietoja elokuvasta löytyy täältä. Katso elokuvan traileri täältä.

 

Dokumenttielokuvat Salpalinja-museolla su 16.10, 23.10 ja 30.10 klo 15. Pääsymaksu 6 €/hlö. Lipun hintaan sisältyy kahvi/tee ja leivonnainen.

 

suomi