• Suomi
  • English
  • Русский

Retki Kymijoen linjalle 17.5.2015

Viime sotien ajan linnoitushistoriaa Kotkan alueella

Miehikkälän Salpalinja -museo järjestää sunnuntaina 17.5.2015 opastetun bussiretken Kotkassa sijaitseviin Kymijoen linjan linnoituskohteisiin.

Kymijoen linja on Kotkasta Kuusankoskelle ulottuva, pääosin Kymijokea myötäilevä, talvisodan aikana rakenteilla ollut linnoituslinja. Kymijoen linja on hyvin vähän tunnettu ja tutkittu puolustuslinja. Osin tämä johtunee puolustuslinjan jäämisestä keskeneräiseksi. Toisaalta Kymijoen linja on jäänyt sisarkohteensa Salpalinjan varjoon. Kuitenkin Kymijoen linjan rakennustöihin osallistui enimmillään 15 000 työntekijää. Linjalle saatiin aikaan varsin suurikokoisia luolia, betonisia korsuja sekä lukuisa määrä erilaisia kenttälinnoitteita.

Retken hintaan sisältyy bussikuljetus Miehikkälä - Kotka - Miehikkälä. Kyytiin voi nousta myös Virojoelta, Haminasta ja Karhulasta, josta varsinainen opastus Kymijoen linjaan ja sen linnoitteisiin alkaa. Menomatkalla Karhulaan kuullaan kuitenkin talvisodan aikaisen Luumäen linjan linnoitustöistä Virolahdella ja Miehikkälässä sekä Kymijoen linjan linnoittamisesta Tavastilassa. Pysäköintipaikkojen puutteessa ja opastuksen vuoksi omalla autolla matkalle osallistuminen ei ole mahdollista.

Bussista jalkaudutaan Jumalniemessä ja Kierikkalassa, joissa tutustutaan kallioluoliin, ampuma- ja yhdyshautoihin sekä panssarivaunun kiviesteisiin.  Matkaan sisältyy kävelyä maastossa yhteensä kahden kilometrin verran, joten varustus sään ja maaston mukaan. Retken aikana on yksi omakustanteinen kahvitauko. Maasto-osuuden kesto taukoineen on noin kaksi tuntia.

Oppaana toimii aiheeseen perehtynyt sotahistoriaopas Juha Kilpeläinen Sotahistoriamatkat.fi -yrityksestä.

Retken hinta on 15 euroa / henkilö. Retkelle vaaditaan ennakkoilmoittautuminen, rajoitettu määrä paikkoja. Ilmoittautumiset Salpalinja-museolle ma 11.5.2015 klo 16 mennessä, puh. 044 3835 091 tai sähköpostilla salpamuseo@miehikkala.fi.

Bussikuljetuksen aikataulu ja pysäkit:

Menomatka
Klo 13.00 Miehikkälä, Lunninkuoppa
Klo 13.10 Virojoki, linja-autoasema
Klo 13.40 Hamina, linja-autoasema
Klo 14.00 Karhula, linja-autoasema

Paluumatka
Klo 16.00 Karhula, linja-autoasema
Klo 16.20 Hamina, linja-autoasema
Klo 16.10 Virojoki, linja-autoasema
Klo 17.00 Miehikkälä, Lunninkuoppa

suomi