• Suomi
  • English
  • Русский

SuomenSalpa -dokumentti Salpalinja-museolla tiedote

SUOMEN SALPA - DOKUMENTTI MAANPUOLUSTUSTAHDOSTA
 
Miehikkälän Salpalinja-museolla nähdään 21. tammikuuta klo 14 ja klo 17 lappeenrantalaisen storyTV films Oy:n dokumenttielokuva Suomen Salpa - dokumentti maanpuolustustahdosta. Dokumentin tuottajana on toiminut Juha Huttunen ja kuvaajana Ismo Korhonen. 
 
Viime sotien aikana rakennetun itärajan maapuolustusaseman historiaa aina suunnittelusta ja rakennustöiden ensimmäisestä lapionpistosta nykypäivään saakka valottava elokuva sai ensiesityksensä Lappeenrannassa 26.11.2017. Elokuvan elokuvateatterilevityksestä neuvotellaan parhaillaan. Elokuvaa esitetään kuitenkin aihetta kohtaan tunnetun kiinnostuksen vuoksi jo paikallisesityksinä itärajan Salpalinja-kunnissa ja -kaupungeissa, joten nopeimmilla on tilaisuus nähdä se ennen laajempaan levitykseen tuloa.
 
Dokumentin ensimmäinen osa kertoo Salpalinjan suunnittelusta ja rakentamisesta, ja tuo haastattelujen muodossa esiin linnoittajien aikalaiskertomuksia rakennustöiden ajalta. Tätä seuraa katsaus Salpalinjan vähemmän tunnettuihin vaiheisiin ja merkitykseen kylmän sodan aikana. Dokumentin päätösosassa tarkastellaan Salpalinjaa tämän päivän näkökulmasta, ja kerrotaan tavoista joilla Salpalinjan historiaan ja linnoituskohteisiin voi nykyään tutustua, ja millä eri tavoin siihen liittyvää tietoutta ja perinnettä pidetään yllä.
 
Elokuvan kesto on 1:28 tuntia. Salpalinjan asiantuntija, opas ja elokuvaprojektissa vahvasti mukana ollut miehikkäläläinen Terho Ahonen sekä tuottaja ja käsikirjoittaja Juha Huttunen ovat paikan päällä kertomassa elokuvasta ja sen tekemisestä. Paikallisväriä dokumenttielokuvalle antaa se, että siihen liittyviä kuvauksia tehtiin kaakonkulmalla, ja avustajina toimi paljon paikallisia ihmisiä.
 
Esitys on maksullinen, ja siihen on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautumisaika päättyy 18.1. Klo 14 alkava esitys on jo loppuunmyyty, mutta klo 17 esitykseen on vielä paikkoja jäljellä.
15 minuutin mittainen traileri elokuvasta on nähtävissä osoitteessa: https://youtu.be/XtA1Uqc2fjY 
Tapahtuman järjestäjänä toimii Miehikkälän museotoimi.
 
 
Salpalinja-museo, Säästöpirtintie 70, Miehikkälä.
Lisätietoja: Salpalinja-museo salpamuseo@miehikkala.fi , p. 044 3835 091
 
 
suomi