• Suomi
  • English
  • Русский

Uusi ryhmämatkapaketti Suomen Rankin retki 1940-1944

Salpalinja-museon ja Kotkan Saaret Oy:n v. 2020 yhteistyön suunnittelua 21.12.2019 Rankin linnakesaaressa.

 

Suomen Rankin retki 1940-1944
Kotka Rankin linnakesaarelle, Haminan RUK-museoon ja Miehikkälän Salpalinja-museolle

Miehikkälän Salpalinja-museo, Kotka Rankin linnakesaari ja Haminan RUK-museo julkistavat talvisodan päättymispäivän kunniaksi uuden ryhmämatkapaketin ”Suomen Rankin retki 1940-1944”. Paketti kokoaa yhteen kolme valtakunnallisesti tunnettua sotahistoriakohdetta, joista jokaiselle v. 2020 on historiallinen merkkivuosi. Kuluvana keväänä on kulunut 80 vuotta sekä Rankin talvisodan aikaisista torjuntataisteluista, että Salpalinjan rakennustöiden alkamisesta, ja samaan ajankohtaan ajoittuu myös Haminan perinteikkään RUK:n 100-vuotisjuhlavuosi.
 
Suomen Rankin retki 1940-1944 idean hengessä sota- ja sotilashistoriallisen aiheen parissa ei liikuta kiiltonahkakengissä, vaikka monikertaista merkkivuotta vietetäänkin, vaan kaakkoisen rajaseudun menneisyyteen tutustuminen painottuu rentoon yhdessäoloon, luonnossa liikkumiseen ja aitoihin historiallisiin kohteisiin.
 
Suomen Rankin viittaa paitsi Kotka Rankkiin, myös niihin poikkeusoloihin joissa 80 vuotta sitten elettiin. Tuolloin juuri päättynyt talvisota oli muuttanut monen ihmisen elämän, ja rauhan tultuakin ilmassa oli edelleen uuden sodan uhka. Sana retki kertoo siitä, että nykyään linnakkeet ja linnoitukset ovat historia- ja luontomatkailukohteita ja retkeilyn ja vapaa-ajan ympäristöjä. Linnoituskaupunki Haminan RUK-museossa voi puolestaan tutustua paitsi reserviupseerikoulutuksen vaiheisiin aina itsenäisyyden ajan alusta asti, myös erikoisnäyttelyyn Haminan varuskuntakaupungin sotilashistoriasta aina Ruotsin ja Venäjän vallan ajalta itsenäisen Suomen syntyyn ja nykyaikaan saakka.
 
Ryhmämatkapakettien taustalla on Kotka Rankin ja Salpalinja-museon pitempiaikainen yhteistyö ja valmistelu, joka huipentui joulun alla 2019 yhteisesti ideoitujen matkapakettien julkistamisesta päättämiseen kevään 2020 aikana. Salpalinja-museon ja Kotka Rankin yhteistyönä on valmisteilla myös syyskuussa järjestettävä yhteinen 1900-luvun linnoitushistoriaa käsittelevä seminaari, jonka yhteydessä tutustutaan linnoituksiin sekä maalla että merellä, myös opastetuilla retkillä aidoille tapahtumapaikoille.
 
Kotka Rankki ja Salpalinja-museo avaavat 13.3. myös Elämysten rajaseutu - Facebook-sivuston, jolle rajaseudun vanhemmat ja uudemmat linnoitukset ja muut rajaseudun historiaan liittyvät matkailukohteet ovat tervetulleita tiedottamaan toiminnastaan ja tapahtumistaan.
 
Laajempi juttu matkailupaketista löytyy täältä
 
Valokuvia:
2. Miehikkälän Salpalinja-museon opaskierroksilla tutustutaan myös linnoitustykistön toimintaan.
3. Salpalinja-museon ja Kotkan Saaret Oy:n v. 2020 yhteistyön suunnittelua 21.12.2019 Rankin linnakesaaressa, joulunalusajan tunnelmissa. Kuvassa edessä vasemmalta oikealle Salpalinja-museolta tutkija Armi Oinonen, museonjohtaja Anu Haapala, museoassistentti Eila Manninen, ja takana museo-opas Atte Enwald. Enwaldin rinnalla Kotkan Saaret Oy:n toimitusjohtaja Ismo Räty.
4. 100 vuotisjuhlavuottaan viettävän Haminan RUK:n päärakennus.
5. Yhteysalus Otava liikennöi Rankkiin ympäri vuoden. 
 
Lisätietoja:
Kotkan Saaret Oy, toimitusjohtaja Ismo Räty p. 044 0557 491
Miehikkälän Salpalinja-museo, museonjohtaja Anu Haapala, p. 040 5850 166
RUK-museo, museotoimikunnan puheenjohtaja Veli-Matti Hartikainen 0400 7744 09

 

suomi