• Suomi
  • English
  • Русский

Uutuusnäyttely linnoitustykistöstä Salpalinja-museolla

Miehikkälän Salpalinja-museolla on avattu uusi näyttely ”Linnoitustykistö - Aselaji Salpalinjan tukena 1940–1941”. Näyttely perehdyttää kävijät Salpalinjan tueksi kevätkesällä 1940 perustetun uuden aselajin, linnoitustykistön vaiheisiin. Näyttely on museon omaa tuotantoa.

Talvisodan jälkeen keväällä 1940 tehtiin päätös uuden puolustuslinjan rakentamiseksi koko itärajan turvaksi. Tämä myöhemmin Salpalinjaksi kutsuttu puolustuslinja sai tuekseen uuden aselajin, linnoitustykistön. Linnoitustykistöjoukkojen runkona käytettiin Laatokan puolustuksesta talvisodan aikana vastannutta Laatokan Meripuolustuksen henkilöstöä ja kalustoa. Sen eri lohkoista muodostettiin kesän 1940 kuluessa linnoitustykkipatteristot 1-6, jotka sijoitettiin Virolahden ja Savukosken välille.

Linnoitustykistön pääkalustona olivat vanhat jäykkälavettiset tykit. Patteristoissa suurin osa miehistöstä ja aliupseereista oli sellaisia, joilla ei ollut päivääkään tykistökoulutusta tai he olivat saaneet koulutuksen uudempaan kalustoon. Pääpaino linnoitustykistöjoukkojen toiminnassa Salpalinjalla välirauhan aikana vuosina 1940–41 olikin koulutuksessa ja linnaketöissä.

Jatkosodan alkaessa linnoitustykistöä järjestettiin uudelleen. Linnoitusjalkaväki ja linnoitustykistö yhdistettiin Linnoitusprikaatiksi ja alistettiin alueen armeijakunnille. Kenttäarmeijan lähdettyä hyökkäykseen myös kuljetettavissa olevat linnoitustykistöjoukot irrotettiin linnakkeiltaan. Joukot osallistuivat taisteluihin Viipurinlahdelta aina Uhtuan, Kiestingin ja Sallan korkeudelle saakka.

”Linnoitustykistö - Aselaji Salpalinjan tukena 1940–1941” -näyttely esittelee monipuolisesti tekstin, valokuvien ja arkistomateriaalin avulla linnoitustykistön toimintaa. Pääpaino on välirauhan vuosissa, jolloin linnoitustykistöjoukot toimivat alkuperäisissä asemissaan Salpalinjalla. Lisäksi näyttelyssä perehdytään tarkemmin Linnoitustykkipatteristo 2:n vaiheisiin. Kyseinen patteristo oli eteläisin patteristo Suomenlahden ja Luumäen Kivijärven välillä.

Näyttely on avoinna museon aukioloaikojen mukaan touko- ja syyskuussa ke-su klo 10–18 ja kesä-elokuussa päivittäin klo 10–18.

suomi