• Suomi
  • English
  • Русский

Haudattu historia - Miehikkälä 1918 -kirja julkaistu!

 
Professori Yrjö Varpion teos Haudattu historia - Miehikkälä 1918 julkistettiin 23. päivänä elokuuta klo 18 Miehikkälän Salpalinja-museolla suljetussa kutsuvierastilaisuudessa.
 
Kirja vie lukijat sadan vuoden takaisiin tapahtumiin läntisessä Viipurin läänissä. Miehikkälä oli viimeisiä Suomen pitäjiä, jossa punaiset riisuttiin aseista. Vasta kun valkoiset olivat valloittaneet Viipurin, punaisten vastarinta päättyi Säkkijärven, Miehikkälän, Haminan ja Kotkan seuduilla.
 
Miehikkälästä osallistuttiin punakaartiin monilukuisemmin kuin valkoiseen armeijaan. Se on ymmärrettävää, koska Miehikkälä sijaitsi syvällä punaisen Etelä-Suomen sisällä ja koska sosiaalidemokraateilla oli vahva kannatus pitäjässä.
 
Kirjassa puhutaan sisällissodasta, ei vapaussodasta. Se on kirjoittajan tietoisesti valitsema näkökulma. Monien sodan kuvausten sijaan huomio ei ole rintamalinjoissa, aseistuksessa tai voittojen ja tappioiden kirjaamisessa vaan ajan eläneiden ihmisten kokemuksissa ja tunteissa - niin punaisten kuin valkoistenkin.
- Kirjoitustyö on ollut jännittävä retki miehikkäläläisten menneisyyteen, erityisesti siihen menneisyyteen, josta on enimmäkseen vaiettu ja joka siksi on tuntematon. Esiin nousee hämmästyttäviä, myös järkyttäviä tarinoita ja kohtaloita, professori Yrjö Varpio kertoo. 
- Ajattelen, että historiassa ei saa olla asioita, joista on vaiettava. Vasta niistä puhuminen johtaa lopulliseen sovitukseen, siihen, että päästään irti mieltä painavasta taakasta.
 
Kirjan keskeisenä aineistona ovat vuoden 1918 valtiorikosoikeuksien asiakirjat ja ajan sanomalehdet. Lisäksi aineistona on käytetty eri arkistoihin tallennettuja vanhoja asiakirjoja, aikaisempaa tutkimuskirjallisuuta, muistelmia ja haastatteluja. Kirjassa oleva kuvitus on pääosin peräisin yksityiskokoelmista ja Miehikkälän museotoimen arkistosta. 
 
- Kirja kuvaa hyvin millaista miehikkäläläisten punaisten ja valkoisten sota ja sodan arki oli pitäjässä, jossa suuret rintamalinjat olivat kaukana, Miehikkälän museotutkija Armi Oinonen summaa museotoimen kustantaman kirjan ansioita.
- Miehikkälästäkin lähti punaisia ja valkoisia rintama-alueille, mutta enimmäkseen paikkakuntalaisten sota oli kuitenkin jotain muuta. Ruoasta oli puutetta, oli kotieläinten pakkoluovutuksia, pelkoa itsensä ja läheisten puolesta tai piilossa olemista Miehikkälän metsissä punaisten väenoton pelossa.
 
Yrjö Varpio on miehikkäläläissyntyinen, lapsuutensa Miehikkälässä viettänyt ja edelleen kesäasunnollaan Suur-Miehikkälässä viihtyvä kirjallisuuden tutkija ja professori. Varpio toimi Tampereen yliopiston Suomen kirjallisuuden professorina vuosina 1980–2002. Hän kuului Väinö Linnan ystäviin ja julkaisi vuonna 2006 laajan teoksen Linnan elämästä. Varpio on julkaissut useita sukuunsa ja Miehikkälään paikallishistoriaan liittyviä tutkimuksia ja kirjoja.
 
----
Kirjan tiedot:
Yrjö Varpio: Haudattu historia - Miehikkälä 1918. 
Miehikkälä: Miehikkälän museotoimi, 2020. Helsinki: Oy Nord Print Ab. 238 sivua.
Kovakantinen kirja.
 
Lisätietoja kirjasta, haastattelupyynnöt:
Yrjö Varpio, yrjo.varpio@tuni.fi, puh. 044 5567 234
 
Kirjan saatavuus
Kirjaa on saatavilla Miehikkälän Salpalinja-museolta museokauppa Raslasta, Miehikkälän kunnanvirastolta ja Miehikkälän käsityöläisten puodista hintaan 32 euroa (sis. alv. 10%). Sitä voi tilata myös postitse: Miehikkälän museotoimi, Eila Manninen, Palotie 10 B 4, Miehikkälä 49700, eila.manninen@miehikkala.fi, puh. 040 744 7961. Tilaajat saavat laskun, jossa kirjan hinnan lisäksi veloitetaan postikulut (8 €/ kirja) ja laskutuslisä (5 €).

 

suomi