Salpaseminaari - Rajaseudun historiaa maastossa ja luennoissa la 20.11.2021

Miehikkälän Salpalinja-museon ja Muurikkalan kyläyhdistyksen järjestämässä Salpaseminaarissa sukelletaan lauantaina 20.11.2021 jatkosodan tapahtumiin Miehikkälän Muurikkalassa ja Salpalinjalla.
 
Päivän ohjelma käynnistyy kokoontumisella Salpalinja-museolla klo 8.30, josta lähdetään yhteiskuljetuksella kohti Muurikkalan kylää ja osin rajavyöhykkeellä sijaitsevaa Muurikkalan taistelupaikkaa. Maastoretken aikana kuullaan ajankohdan sotilaallisesta tilanteesta kaakkoisella rajalla, tutustutaan maastossa autenttisiin suomalaisten ja neuvostojoukkojen asemiin sekä vanhaan, rajan yli Säkkijärvelle johtavaan Viipurintiehen.
Maastoretken aikana lasketaan kukat Jalkaväkirykmentti 24:n kaatuneiden muistoa kunnioittavalle muistomerkille.
 
Muurikkalassa toimivat oppaana Salpalinja-museolta Atte Enwald ja Kristiina Pesola sekä Muurikkalan kyläyhdistyksen edustajat Ari Vainio, Hannu Lavonen ja Terttu Ravi. Maastoretkellä liikutaan muutamia kilometrejä helppokulkuisessa metsäisessä maastossa ja hiekkateillä. Maasto-osuuden aikana sään mukainen pukeutuminen on suositeltavaa.
 
Maastosta palataan Salpalinja-museolle, jossa päivän ohjelman sisältyvän lounaan jälkeen klo 14 Ari Vainio syventää maastoretken antia luennossaan ”Kesän 1941 taistelut Muurikkalan seudulla. Kaksi kuukautta asemasotaa rajan pinnassa”. Päivän päättää FM Atte Enwaldin luento, jossa käsitellään Salpalinjan linnoittamista Kaakkois-Suomessa 1944 Kannaksen suurhyökkäyksen varjossa. Pääpainopiste on Miehikkälän ja sen lähialueiden linnoittamisessa ja joukkojen ryhmityksissä.
 
Maastoretkeen ja seminaariin osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista ryhmärajavyöhykeluvan hakemiseksi ja ruokailujen järjestämiseksi.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: puh 044 383 5091 tai sähköposti: salpamuseo(at)miehikkala.fi
Ennakkoilmoittautumiset ke 10.11. kello 12 mennessä.
Maastossa on oltava mukana voimassa oleva henkilöllisyystodistus. 
 
Retken hinta 25 €, sisältää koko päivän ohjelman ja ruokailun Salpalinja-museolla. 
 
Tervetuloa mukaan!
 
Kuva: Kristiina Pesola
 
suomi