Siirry suoraan sisältöön
Salpalinja-museo

Kokoelmat

Museon esinekokoelmiin kuuluu korsuihin kuuluvaa kalustoa, laitteita ja aseistusta sekä linnoitustyössä tarvittuja työvälineitä ja -kalustoa. Myös viime sotien ajan Salpalinjan aseistusta – jalkaväkiaseistuksesta tykistöön ja sulutustarvikkeisiin – on tallennettu kokoelmiin. Salpalinjan runkomiehistön eli linnoitusjalkaväen ja -tykistön käyttämää henkilökohtaista varustusta, asepukuja ja linnoittamiseen liittyviä merkkejä on tallennettu kokoelmiin.

Museon arkistossa on Salpalinjan linnoittajien, linnoitustyömailla huoltotehtävissä työskennelleiden ja linnoituspaikkakuntien paikallisten asukkaiden muistitietohaastatteluja. Myös puolustuslinjan rakennusajan linnoitteiden suunnitelma- ja toteutuskartat sekä linnoitepiirustukset ovat arvokas osa Salpalinja-museon kokoelmaa. Arkistossa on myös toisen maailmansodan linnoittamiseen ja aseistukseen liittyvät oppaita ja ohjesääntöjä.

Valokuvakokoelmiin kuuluu Suomen II maailmansodan linnoittamiseen ja Salpa-asemaan liittyviä valokuvia kuten kuvia Salpalinjan rakentamisesta, linnoitustyömaista linnoitustyöntekijöistä ja lotista.

Korsu pohjapiirros
Lottapuku Pesola