Siirry suoraan sisältöön
Salpalinja-museo

Sisänäyttelyt

Suomi – Finland – Sotiemme veteraanit

Valokuvaaja Juha Metso kuvasi vuosina 1989-1991 muotokuvia talvi- ja jatkosodissa palvelleista veteraaneista ja lotista. Syntyi kuvasarja, jossa jokainen kuvattava sai välittää oman, koskettavan viestinsä Suomen kansalle. Veteraanien ja lottien esittämät viestit ovat tässä maailmanajassa nyt ajankohtaisempina kuin koskaan. Kuvasarjasta ensimmäiset kymmenen kuvaa olivat esillä heinäkuun alkuun 2023. Loput 11 kuvaa ovat nähtävillä loppukesän lokakuun 2023 loppuun saakka.

Veteraanipäivänä 2023 avattu näyttely on vapaasti tutustuttavissa museon kahvilasalissa.

Lue Juha Metson ajatuksia näyttelystä näyttelytiedotteesta.

Salpalinja kuvissa

Salpalinja-museon omaa tuotantoa oleva näyttely on ensimmäinen, pelkästään Salpalinjan rakennusaikaisista kuvista koottu valokuvanäyttely Suomessa.

Salpalinjasta on olemassa huomattavasti vähemmän valokuvia kuin suomalaisten muilta II maailmansodan aikana rakentamilta puolustuslinjoilta. Tämä siksi, että Puolustusvoimat kielsi Salpalinjan valokuvaamisen sen rakennusaikana. Puolustuslinja haluttiin pitää Neuvostoliitolta salassa.

Näyttelyn kuvista voi päätellä, miten Salpalinjaa kuvattiin, mitä kuvattiin ja ketkä Salpalinjaa kuvasivat sen rakennusaikana. Kuvat kertovat Salpalinjan linnoitteista, linnoitustyömaista, rakentamisesta sekä linnoittajien ja lottien vapaa-ajan vietosta. Mukana on myös harvinaisia v. 1945 otettuja kuvia Kuusamosta, Neuvostoliiton syksyllä 1944 räjäyttämistä Salpalinjan teräsbetonikorsuista.

Näyttelykuvat ovat peräisin Salpalinja-museon kuva-arkiston lisäksi pääasiassa Sa-kuva-arkistosta, Kansallisarkistosta ja Museoviraston kuva-arkistosta. Näyttelyyn valittiin reilut 130 valokuvaa Salpalinjan eteläpäästä pohjoiseen, Suomenlahdelta Sallaan. Osa valokuvista on ennen julkaisemattomia ja peräisin yksityisten ihmisten valokuva-albumeista. Näyttelyn yhtenä tarkoituksena onkin löytää lisää tietoa yksityiskokoelmissa olevista valokuvista ja saada niitä tallennettua ja kopioitua Salpalinja-museon kuva-arkistoon.

Salpalinja tien varrella Ilomantsissa

Jalkaväen matkassa

Ulkomuseoalueella majoituskorsussa on nähtävissä Jalkaväen matkassa -näyttely. Näyttely esittelee Suomen aseteollisuuden kehittymistä ja asehankintoja maan itsenäistymisen alkuvuosikymmeninä. Näyttely kertoo myös Suomen armeijan toisessa maailmansodassa käyttämistä sotilaskäsiaseista. Nähtävillä oleva kuvamateriaali koostuu SA-kuvista sekä Salpalinja-museon omista arkistokuvista.

Suomen Salpa – viimeinen este

15 minuutin mittainen lyhytelokuva, joka perehdyttää katsojan Salpalinjan rakentamisen syihin, rakennusvaiheisiin ja merkitykseen. Elokuva koostuu Suomen Elokuva-arkiston/Puolustusvoimain elokuvakokoelman ja Yleisradion arkistomateriaalista. Se sisältää myös haastatteluaineistoa sekä animaation Salpalinjan rakenteesta.