Siirry suoraan sisältöön
Salpalinja-museo

Kokoelmien kartuttaminen

Salpalinja-museon kokoelmat ovat karttuneet pääsääntöisesti lahjoituksin, mutta niitä on aktiivisesti hankittu myös ostoin sekä saatu lahjoituksin Puolustusvoimilta sekä yksityisiltä henkilöiltä. Osa esinekokoelmista on saatu pitkäaikaisina talletuksina eli deponointeina Sotamuseon kokoelmista.

Salpalinja-museon kokoelmiin tallennetaan Salpalinjaan ja sen rakentamiseen liittyvät esineitä, valokuvia ja arkistomateriaalia. Kokoelmia täydennetään ja lahjoituksia otetaan vastaan harkitusti, Miehikkälän museotoimen kokoelmaohjelmassa linjausten mukaisesti. 

Salpalinjamuseo - esine
Salpalinjan esteet sivu 5

Lahjoitukset   

Miehikkälän Salpalinja-museo on mukana valtakunnallisessa tallennus- ja kokoelmayhteistyössä (TAKO), jossa sen vastuualueeksi on kirjattu Salpalinja. 

Jos sinulla on Salpalinjaan tai puolustuslinjan rakentamiseen liittyvää esineistöä, valokuvia tai arkistoaineistoa, ota yhteyttä museoon. Yhteydenotot kokoelmalahjoitusasioissa ensisijaisesti soittamalla tai sähköpostilla. Jos lähetät sähköpostia, liitä mukaan mieluiten myös muutama kuva. Lahjoitus on museolle sitä arvokkaampi, mitä tarkemmin sen historia ja alkuperä tunnetaan. Välitä museolle samalla siis kaikki esineeseen tai valokuvaan liittyvät tiedot.

Museo päättää aineiston vastaanotosta seuraavien seikkojen perusteella:

  • sopiiko aineisto museon toimialaan ja kokoelmakartunnan painopisteisiin
  • onko aineistolle näkyvissä käyttötarvetta (esim. näyttelyt, julkaisut, tutkimus)
  • miten paljon aineistoa on
  • mitä materiaaleja aineistossa on ja mikä on aineiston kunto (onko hometta tai muita epäpuhtauksia, aineiston pilaantuneisuus)
  • onko kuvista saatavana niiden tietosisältöä koskevat tiedot (kuka/mikä, mitä, missä, milloin), tiedot valokuvaajasta ja miltä näyttävät tekijänoikeuskysymykset

Jos esine, valokuva tai arkistoaineisto on Salpalinja-museon museokokoelmiin sopiva, täytetään ostosta/lahjoituksesta luovutuskirja, jossa aineiston täysi omistusoikeus siirtyy Salpalinja-museolle. Valokuvien alkuperäiskappaleita ei tarvitse välttämättä luovuttaa museolle, sillä kuvat voidaan tallentaa myös sähköisessä muodossa.

Yhteyshenkilö:

museoasiantuntija Armi Oinonen
puh. 040 752 7770
armi.oinonen(a)miehikkala.fi